Galbi - grillad revbensstek av nöt på koreanska

Det här är mat för många, receptet ger 10 portioner. Det är ett exempel på mat som bör laga i många portioner för att smaken ska bli optimal, så passa på att bjuda in gäster till middagen. Revbensstek av nöt kan du förbeställa i den manuella köttdisken. Beräkna 250 g per person, eftersom benen väger en del. 

Ingredienser

10 portioner

2,5 kg revbensstek
6−8 vårlökar 
2 msk sesamfrön, rostade 
koreansk eller japansk soja

Marinad
2 ½ dl japansk eller koreansk soja
¾ dl sesamolja
½ dl farinsocker
8 vårlökar, strimlad
8 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad, färsk ingefära
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk chiliflakes
2 päron, skalade, urkärnade, skurna i bitar

Sallad:
1 isbergssalladshuvud
2 vårlökar, ansade
2 päron, skalade
1 msk sesamfrön, rostade

Dressing:
2 msk japansk soja
1 msk äppelcidervinäger
½ msk honung
2 msk sesamolja
½ dl neutral rapsolja

Till servering:
ris

Gör så här

Be i köttdisken att få revbenssteken skivad.

Marinad:
Blanda samman soja, olja, socker, vårlök, vitlök, ingefära, sesamfrön och chiliflakes i en skål.

Lägg revbenen i en vid skål eller liten långpanna. Lägg på päronbitar och häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 3 timmar men helst längre (upp till 24 tim) för mer smak. Vänd köttet några gånger under tiden.

Sallad:
Strimla isbergssalladen fint. Strimla vårlökarna. Kärna ur och tärna päronen. Blanda samman ingredienserna dressingen. 

Hetta upp grillen. Häll av marinaden och spara den. Grilla revbenen 20−25 minuter. Mät innertemperaturen genom att sticka in röret från en köttermometer i den köttigare delen. När innertemperaturen är 58−60˚, börja pensla köttet med marinad. Vänd köttet några gånger och pensla, så att det blir karamelliserat på ytan.

Servering:
Koka upp den sparade marinaden och häll upp den i en skål. Lägg vårlökarna på grillen och låt dem ligga i några sekunder så att de blir mjuka. Lägg dem på köttet och strö över sesamfrön. Vänd ner dressingen i salladen och strö över sesamfrön. Servera köttet med marinaden, salladen och ris.

Tips:
Vintertid kan revbenssteken grillas i 275˚ ugn.