Grillad pingvinklubba med salsa

Pingvinklubban är en ny, rolig styckningsdetalj som du kan förbeställa i chakdisken eller hos din kötthandlare. Detaljen är svålfri och består av läggkött med ett litet ben att hålla i. Den passar att förkoka och sedan grilla, elle som här, grillas och tillagas klar i ugn. En läcker salsa blir ett fint tillbehör. 

Ingredienser

4 pingvinklubbor

Marinad:
½ dl japansk soja
2 msk rödvinsvinäger
½ dl vatten
1 msk chilipulver
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm svartpeppar

Tomat- och paprikasalsa:
4 tomater, urkärnade, tärnade
1 röd paprika, urkärnad, tärnad
5 cm purjolök, finhackad
½ dl olivolja
1 lime, saften
½ tsk sambal oelek
1 tsk flytande honung
½ tsk salt 
1 krm nymalen svartpeppar

Till servering:
grönsallad
bröd

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål, lägg i pingvinklubborna och vänd runt det i marinaden. Täck med plastfolie och låt marinera i kylen i ca 2 timmar.

Blanda samman ingredienserna till salsan och ställ i kylen.

Ta fram köttet så att det är rumsvarmt när det ska grillas.

Värm ugnen till 175˚. Lägg klubborna på het utomhusgrill eller grillpanna så att de får en grillad yta runt om. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form och ställ in den i mitten av ugnen. Fortsätt att steka köttet i ugnen tills det är genomstekt, ca 1 ½ timme eller tills köttet lossar från benet och innertemperaturen är ca 65˚.

Servering:
Servera pingvinklubborna med salsa, sallad och bröd.