Hemrimmad skinka

Så här rimmar du din egen julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet. 

Ingredienser

1 färsk skinka ca 3 kg

Ingnidning:
4 msk salt
2 msk socker
½ msk salpeter

Saltlake:
5 liter vatten
900 g (ca 9 dl) grovt salt (helst utan jod)
2 msk socker
½ msk salpeter

Gör så här

Dag 1: 
Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor 
skinka (7−8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.

Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.

Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.

Dag 2:
Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14−20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.

Så här kokar du julskinka:
»Kokt julskinka

Så här ugnsbakar du julskinkan
»Ugnsbakad julskinka