Kinesiska lejonhuvuden med vitkålswok

Det här är ett av de äldsta recepten som finns i världen. Kinesiska lejonhuvuden har lagats sedan 1000 år före vår tidräknings början. Här får köttbullarna sällskap med vitkålswok och ris.  

Ingredienser

4 portioner

500 g fläsk- eller skinkfärs
1 äggvita
3/4 dl torr sherry
3 msk majsstärkelse
2 msk kinesisk soja
1 purjolök, finhackad
1 dl bambuskott, hackade
½ msk färsk ingefära, riven
½ tsk malen vitpeppar
2 msk vetemjöl
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja

½ kg vitkål, strimlad
1 msk sesamolja
4 dl kycklingbuljong
2 msk kinesisk soja

Till servering:
jasminris

Gör så här

Blanda samman äggvita, sherry, majsstärkelse och soja. Låt smeten svälla 10 minuter. Tillsätt färs, lök, bambuskott och ingefära. Smaksätt med peppar och blanda till en jämn smet. Forma stora köttbullar, ca 4 cm Ø, och rulla dem i mjöl. Bryn dem i olja.

Fräs vitkålen i olja i wok eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt buljong och soja. Sjud 10 minuter under lock.

Lägg i köttbullarna och sjud ytterligare 10 minuter tills de är genomstekta. Servera genast med jasminris.