Kokt tunga

Kokt tunga är en delikatess, som du kan servera som varmrätt med till exempel potatismos, eller på buffé. I det här receptet kokas tungan i vanlig kastrull. Använder du tryckkokare förkortas koktiden avsevärt. Det här receptet kan du använda som grundrecept för kokt tunga. 

Ingredienser

1 tunga (svin, nöt och kalv) eller några stycken (lamm)
1 msk salt per liter vatten (behövs ej om tungan är rimmad)
4 kryddnejlikor
1 gul lök, halverad
6 vitpepparkorn
½ lagerblad
1 morot, skalad
några stjälkar persilja

Gör så här

Skölj tungan i kallt vatten. Mät upp vatten och koka upp. Lägg i tungan, se till att vattnet täcker, koka upp och skumma.

Stick in kryddnejlikor i löken. Tillsätt lök, kryddor och grönsaker. Koka åter upp, sänk värmen och sjud tills tungan är klar.

Koktiden varierar beroende på storleken. Tungan är färdigkokt när man lätt kan sticka igenom tungspetsen med en sticka.

Ta upp tungan och spola den varsamt med kallt vatten. Gör ett snitt på ovansidan och skala av skinnet medan tungan fortfarande är varm – om den hinner svalna är det svårare att få loss.

Skär tungan i tunna skivor vid servering. Tunga kan serveras varm eller kall.

Ungefärlig koktid:
30 minuter−1 timme för lammtunga
1−1 ½ timme för kalvtunga
1−2 timmar för svintunga
2−2 ½ timmar för oxtunga

Servera tungan kall i tunna skivor med potatismos eller rotmos. Eller lägg upp vackert på ett serveringsfat och servera som bufférätt.