Ugnsstekt lammrostbiff med tomatconcassé

Beroende på hur den styckas finns lammrostbiff i mindre bitar på  på 300−500 g eller en större bit på upp till ett kilo. Rostbiffen säljs antingen med eller utan kappa. Beräkna 100−125 g per person, alltså en stor eller flera mindre bitar. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska steka lammrostbiff i ugn. 

Ingredienser

4 portioner

700 g lammrostbiff
salt och malen svartpeppar
smör till bryning

Marinad:
½ dl olivolja
2 kvistar timjan, plockade
2 vitlöksklyftor, finhackade

Tomatconcassé:
8 tomater 
1 msk socker
1 tsk salt
2 förska timjankvistar, plockade
1 tsk olivolja
1 msk schalottenlök, finhackad
salt och malen svartpeppar

Till servering:
1 bunt vit sparris,kokt
300 g småtomater i halvor
8 ramslöksblad, grovt skurna
kokt färskpotatis

Du behöver också:
mixer eller food processor

Gör så här

Gnid in köttet med salt och peppar. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt marinera 2 timmar och vänd flera gånger under tiden. 

Tomatconcassé:
Mixa tomaterna tillsammans med socker, salt och timjan. Häng de mixade tomaterna i kaffefilter 2 timmar.

Värm ugnen till 175°. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet med den feta sidan neråt först. Vänd och bryn andra sidan.Lägg över i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen 40−50 minuter. Mät innertemperaturen och avbryt stekningen vid önskad temperatur. Innertemperatur 57° ger rött kött, 65° rosa och 75° helt genomstekt. Låt köttet vila i smörpapper ca 10 minuter innan du skär upp.

Ta tomatköttet ur kaffefiltret och lägg över i en skål. Tillsätt olivolja, salt, peppar och schalottenlök. (Spara tomatvattnet som bildats, det är en god grund till soppor, vinaigretter mm, går bra att frysa in!)

Skär upp köttet i ½ cm skivor och servera med tomatconcassé, sparris, ramslök, tomater och potatis. 

Tips:
Lammrostbiff passar även att grilla. Ta ut lammrostbiffarna ur kylen någon timme innan grillning. Krydda och grilla 15−20 minuter på indirekt värme, eller till önskad innertemperatur. Låt köttet vila i smörpapper minst 10 minuter innan du skär upp. Köttet kallnar under tiden det vilar. Vid serveringstillfället – värm upp köttet någon minut på grillen igen.