Skinkmacka med rödbetsmarmelad

När du vill göra dig en riktigt god skinkmacka på vörtbröd kan du förgylla den med mustig rödbetsmarmelad.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor julskinka
4 skivor vörtbröd

Rödbetsmarmelad:
450 g (4 medelstora) rödbetor
1 rödlök
2 äpplen
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
½ dl rödvinsvinäger
4 ½  dl syltsocker

Du behöver också:
glasburkar med lock

Gör så här

Rödbetsmarmelad:
Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 40 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna något. Skala dem genom att trycka bort skalen under rinnande, kallt vatten. Riv dem på rivjärnets grova sida. Lägg över i en kastrull. 

Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Lägg över dem i  kastrullen tillsammans med rödbetorna. Tillsätt saft, vatten, vin, kanelstång, kryddnejlikor och vinäger. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda 15 minuter eller tills ungefär hälften av vätskan har kokat bort. Rör ner syltsockret och koka ytterligare 4 ̶ 5 minuter.

Häll upp marmeladen i väl rengjorda glasburkar och sätt på locket. Låt svalna och förvara sedan i kyl.

Servering:
Servera marmeladen på en skiva julskinka på vörtbröd.