Den danska skinksteken har en knaprig svål och serveras med bland annat rödkål och äppelmos. I Danmark äter man skinkstek vid jul, och det passar ju bra här med, eftersom man oftast har flera av tillbehören hemma.
Skinkstek på danskt vis
Ingredienser
8 portioner
1 kg färsk skinka med 8 mm fettrand under svålen
eller 1 kg benfri kotlettrad med fett och svål
1 tsk ingefära
salt och malen vitpeppar
Sås:
5 dl sky+vatten
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 ½ dl grädde
salt och malen vitpeppar
1 tsk kinesisk soja
Till servering:
rödkål
syltade gröna tomater
katrinplommon
äppelmos
potatis stekt med kummin
Gör så här
Värm ugnen till 175°.
Skär ett dekorativt rutmönster genom svålen och fettet, men inte ända ner i köttet.
Lägg steken med svålen neråt i en ugnssäker form. Slå på så mycket vatten att svålen täcks. Ställ in i ugnen och åt koka i ca 30 minuter.
Ta upp steken och krydda med ingefära, salt och peppar. Lägg den nu med svålen uppåt på ett galler i formen. Sätt i en köttermometer och stek i ugnen.
Fyll eventuellt på med mer vatten om det kokar bort. Stek till innertemperatur 85°, mellan 1 ½ och 2 timmar.
Öka ugnstemperaturen till 250° och ställ ugnsluckan på glänt. Stek vidare tills svålen är knaprig.
Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor före servering. Servera med sås och tillbehör.
Sås:
Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält smör i en kastrull och strö över mjöl. Rör om. Späd med skyn, koka upp, sänk värmen och låt såsen sjuda 5 minuter. Tillsätt grädde och krydda med salt, peppar och soja.