Spenatsoppa med rest-topping

Den här soppan kanske du vill laga i juletid när det finns rester av prinskorv och julskinka. En mer snabblagad rätt får du leta efter. 

Ingredienser

4 portioner

100 g prinskorv

200 g julskinka
½ purjolök, strimlad
2 tsk smör
½ kruka persilja, hackad

Soppa:
1 gul lök, finhackad
1 tsk torkad timjan
2 msk smör
2 msk vetemjöl
400 g djupfryst, hackad spenat
1 liter vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 dl vispgrädde
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Skär korven i tunna skivor och skinkan i små tärningar. Stek korvskivorna i smör, rör ner skinkan, purjolöken och persiljan.

Fräs lök och timjan i smör på låg värme i en kastrull som är stor nog att rymma soppan. Strö över mjölet när löken blivit mjuk och genomskinlig. Rör om och tillsätt genast vatten, spenat och buljong. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda i ca 5 minuter.

Servering:
Mixa soppan hastigt med en stavmixer, tillsätt grädde och låt koka upp. Häll upp soppan i varma serveringsskålar och lägg på toppingen.