Att ta tillvara hela djuret är en stark trend som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.
– Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford, nytillträdd vd på Svenskt kött.
Fransyskans dag firas på Fredrik Erikssons restaurang Asplund
Med anledning av Fransyskans dag ordnas i morgon en pressträff på restaurang Asplund i Solna. Köttgesällen Eric Persson visar hur man detaljstyckar fransyska i de tre delarna och det bjuds även på rätter av fransyska, signerade Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och Petter Danielsson, platschef på systerrestaurangen Asplund i Solna.
Så styckas fransyska på rätt sätt
Fransyska bör styckas anatomiskt i tre delar:
- Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet
- Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet
- Platta fransyskan omsluter rörbenet
Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar….
Mer information om fransyska
- Recept med fransyska av Fredrik Eriksson och Petter Danielsson:
– Retrostek med klassiska svenska tillbehör
– Urban taco med fransyska
– Japansk råbiff med säsongens sallad