Köttbullar à la Tore Wretman | Svenskt Kött

Köttbullar à la Tore Wretman

De här köttbullarna är efter den berömda köksmästaren Tore Wretmans recept. Färsen är av tre sorters kött, och den drygas ut med ströbröd som får ligga och svälla i grädde. Sedan steker du köttbullarna i rikligt med smör och serverar dem på klassiskt vis med gräddsås och lingon. 

Ingredienser

4 portioner

200 g svensk nötfärs
100 g svensk kalvfärs
100 g svensk fläskfärs
½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 gul lök, finhackad
1 msk smör att steka löken i
1 ägg
salt och vitpeppar
50 g smör att steka köttbullarna i

Till servering:
kokt potatis eller potatismos
gräddsås
rårörda lingon
pressgurka

Gör så här

Låt ströbrödet svälla i grädde. Bryn löken lätt i smör. Blanda ner lök och ägg i brödblandningen. Rör samman köttfärserna. Tillsätt brödblandningen och blanda allt väl. Tillsätt om så önskas någon matsked vatten till smidig konsistens. Krydda med salt och peppar.

Forma till köttbullar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15−20 minuter.

Stek köttbullarna i omgångar i smör ca 5 minuter tills de får en jämn fin brun färg. Skaka pannan då och då. Servera köttbullarna nystekta med potatis, gräddsås, lingon och pressgurka.

Tips:
Blev det köttbullar över? Gör en köttbullemacka

Varför ska man välja svenskt kött?

När du väljer svenskt kött får du mer än en god råvara till din måltid. Du bidrar också till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning i världen, en ökad biologisk mångfald, fler svenska arbetstillfällen samt en ökad svensk försörjningstrygghet. Det känns bra både i magen och hjärtat.
» Läs mer om varför du ska välja svenskt kött

FLER RECEPT

Rulla till toppen