Högrev är en oslipad diamant som med rätt behandling kan bli hur strålande som helst. Och för den som gillar mustiga långkok med djupa smaker är det verkligen rätt val.

Tillagning

Det är ett tufft, segt och smakrikt kött som måste sjuda länge – ofta två-tre timmar – för att bli mört. Men i gengäld blir det då saftigt, mjällt och ger ifrån sig ett oslagbart mustigt kokspad. Den sammanlagda arbetsinsatsen för ett sådant långkok är dessutom ofta blygsam. Man kan låta grytan puttra på medan man gör något annat.

Och grytor är det vanligaste användningsområdet. De kan vara brynta, – som kalops och Boeuf bourguignon – eller obrynta – som pepparrotskött och andra frikasséer.

En genuin chili con carne från Mexiko och södra USA görs för det mesta på grovt nötkött som högrev som sjuds till en saftig och eldig gryta med trådigt kött. Ungersk gulyás (gulasch) och ukrainsk Borsjt lagas ofta på högrev.

Man kan även bräsera högreven i hel bit till grytstek, gärna med gräddsås på svenskt vis. Och bara man sjuder biten riktigt långsamt och länge blir köttet saftigt och såsen krämig och rik.

Om högreven mals blir den fylliga färsen perfekt till hamburgare (och en hel del färs i butikerna kommer just från högreven). Man kan även rosta köttet i ugn tills det blir riktigt trådigt, till en amerikansk pulled beef som också kan göras i gryta, äts på smörgås eller i en sallad. Om man har en grill med lock går köttet utmärkt att rökgrilla länge på låg värme till en fint inpyrd barbeque-stek.

Högrev är en oslipad diamant som med rätt behandling kan bli hur strålande som helst. Och för den som gillar mustiga långkok med djupa smaker är det verkligen rätt val.

Om detaljen

Högreven är alltså en grovfibrig styckdetalj. Den tar vid där entrecoten slutar på djurets skulderparti, och slutar där halsen börjar. Den innehåller inte så mycket fett, däremot mycket bindväv och hinnor. Därför kan det vara lämpligt att avlägsna lite av dessa senor när man skär köttet till grytbitar.

Högrevshjärta eller högrevshjärta är namnet på en liten filéaktig bit mitt inne i högreven. Den är lämplig för små långkok och grytor.

I butiken

Högrev säljs i bit eller som grytbitar och ofta till lågt pris. En 100-125 g kött är lagom mängd per person. På sommaren säljs ibland extra mörad högrev, som ofta kallas för grillstek*.

Tillagning

Det är ett tufft, segt och smakrikt kött som måste sjuda länge – ofta två-tre timmar – för att bli mört. Men i gengäld blir det då saftigt, mjällt och ger ifrån sig ett oslagbart mustigt kokspad. Den sammanlagda arbetsinsatsen för ett sådant långkok är dessutom ofta blygsam. Man kan låta grytan puttra på medan man gör något annat.

Och grytor är det vanligaste användningsområdet. De kan vara brynta, – som kalops och Boeuf bourguignon – eller obrynta – som pepparrotskött och andra frikasséer.

En genuin chili con carne från Mexiko och södra USA görs för det mesta på grovt nötkött som högrev som sjuds till en saftig och eldig gryta med trådigt kött. Ungersk gulyás (gulasch) och ukrainsk Borsjt lagas ofta på högrev.

Man kan även bräsera högreven i hel bit till grytstek, gärna med gräddsås på svenskt vis. Och bara man sjuder biten riktigt långsamt och länge blir köttet saftigt och såsen krämig och rik.

Om högreven mals blir den fylliga färsen perfekt till hamburgare (och en hel del färs i butikerna kommer just från högreven). Man kan även rosta köttet i ugn tills det blir riktigt trådigt, till en amerikansk pulled beef som också kan göras i gryta, äts på smörgås eller i en sallad. Om man har en grill med lock går köttet utmärkt att rökgrilla länge på låg värme till en fint inpyrd barbeque-stek.

Recept

Se fler recept

Om detaljen

Högreven är alltså en grovfibrig styckdetalj. Den tar vid där entrecoten slutar på djurets skulderparti, och slutar där halsen börjar. Den innehåller inte så mycket fett, däremot mycket bindväv och hinnor. Därför kan det vara lämpligt att avlägsna lite av dessa senor när man skär köttet till grytbitar.

Högrevshjärta eller högrevshjärta är namnet på en liten filéaktig bit mitt inne i högreven. Den är lämplig för små långkok och grytor.

I butiken

Högrev säljs i bit eller som grytbitar och ofta till lågt pris. En 100-125 g kött är lagom mängd per person. På sommaren säljs ibland extra mörad högrev, som ofta kallas för grillstek*.

QR-kod

Vill du länka direkt till den här sidan med QR-kod?

Klicka här

Mer information

Märket Svenskt kött

God mat och bra råvaror hör ihop. Märket svenskt kött betyder att all köttråvara är svensk. Läs mer om märket Svenskt kött! Läs mer


Därför svenskt kött

Vår uppfattning är enkel: ät bra kött när du äter kött. Läs mer

Kalender